Arkistot kuukauden mukaan: heinäkuu 2018

Peltoalavalvonnat

Tiloilla tehtävät peltovalvonnat ovat käynnissä. Valvontaa hoitavat Ely-keskuksen tarkastajat. Valvonnassa tarkistetaan muun muassa kasvulohkojen pinta-alat, viljelykasvit, viljelytapa ja tukiehtojen noudattaminen.

Viljelijä voi valmistautua valvontaan varmistamalla, että kaikki tarvittavat asiakirjat ovat saatavilla ja tiedot ovat ajan tasalla. Valvonnassa tarkastettavista asiakirjoista on listaus mavi.fi-sivustolla.

Peltovalvonnoista lähetetään valvonnan jälkeen tilalle yhteenveto, jossa on kerrottu lohkokohtaisesti mittaustulokset ja mahdolliset tilalla havaitut tukiehtopuutteet. Lopullinen tukikohtainen valvontatulos tulee loppumaksujen jälkeen lähetettävälle tukipäätökselle.

Eläinvalvontoja tehdään lähes ympäri vuoden

Mavin sivuilta löytyy lisätietoa valvonnoista sekä valvontaohjeet.

Maataloustoimistojen aukioloajat kesällä 2018

Maaseutuasiamiehet pitävät kesälomat porrastetusti kesä- elokuun aikana. Kuntien maaseututoimistot ovat kiinni lomien johdosta seuraavasti:

Halsuan maaseututoimisto on kiinni 25.6. – 1.7. sekä 9. – 29.7.2018
Kannuksen maaseututoimisto on kiinni 23.7 – 19.8.2017
Kaustisen maaseututoimisto on kiinni 21. – 29.6. sekä 16.7. – 5.8.2017
Lestijärven maaseututoimisto on kiinni 9.7. – 12.8.2017
Perhon maaseututoimisto on kiinni 2.7. – 5.8.2017
Toholammin maaseututoimisto on kiinni 23. – 29.7.2017
Huom! Toholammin toimisto on pääsääntöisesti avoinna ti-to.
Vetelin maaseututoimisto on kiinni 2. – 29.7.2017

Oman kunnan toimiston ollessa kiinni, voit olla yhteydessä muiden kuntien maaseututoimistoihin (kts. yhteystiedot).

Viikolla 30 (23. – 29.7.) ei ole päivystystä. Hakemuksia tai ilmoituksia voi jättää myös kuntien postiosoitteeseen (kts. yhteystiedot).

Hukkakaura

Hukkakauran huomaa kasvustosta hyvin heinäkuun puolivälin jälkeen. Tarkkaile lohkoja hukkakauran varalta ja ilmoita maataloustoimistoon, jos löydät tai epäilet löytäneesi hukkakauraa lohkoilta, joita ei ole aikaisemmin ilmoitettu.

Saastunnan alkuvaiheessa kitkentä on hyvä torjuntakeino. Hukkakaurat kerätään juurineen muvoipussiin ja poltetaan. Hukkakauran kemiallinen torjunta on myöhäistä hukkakauran röyhyjen tullessa esille.

Laki hukkakauran torjunnasta velvoittaa alueen haltijan ilmoittamaan  ja torjumaan hukkakauran.

Hukkakauran tuntomerkit

video hukkakauran tunnistamisesta

 

Tukihakemuksen muuttaminen 15.6. jälkeen

Päätukihaussa ilmoitettua kasvia voi muuttaa 15.6. jälkeen, jos
* olet ilmoittanut kasvin, jota ei voi tukiehtojen mukaan ilmoittaa, tai
* olet ilmoittanut virheellisen kasvin, tai
* et ole päässyt kylvämään sitä kasvia, mitä olet ilmoittanut

Hakemusta muutetaan vapaamuotoisella kirjallisella ilmoituksella ja se kannattaa tehdä heti asian huomattua. Lähtökohtana on, että lohkon tukitaso ei saa kasvaa. Kysy tarvittaessa kunnasta lisäohjeistusta.

Hakemusta ei voi enää muuttaa, jos tuenhakijalle on ilmoitettu valvonnasta tai hakemuksen sääntöjen vastaisuudesta.

KaseKa:n alueella on 788 maatilaa

Maaseutuyksikkö KaseKa:n alueella on 788 tukea hakevaa maatilaa. Tilamäärä laski edellisvuodesta noin 2,5 prosentia. Vuonna 2017 tiloja oli 807.

Viljelyksessä oleva peltoala on noin 39 662 hehtaaria. Tästä on vajaa 60% (noin 23 240 ha) nurmella. Viljalla on vajaa 30% eli noin 11 700 ha (eniten on ohraa, noin 7500 ha ja kauraa noin 2680 ha). Loput reilu 10% on erikoiskasveilla (rypsi, peruna, kumina, saneerauskasvit valkuaiskasvin seokset) riistapeltona, suojavyöhykenurmena sekä erilaisina viljelemättöminä aloina.

Viljelyksessä oleva ala pysyi suurinpiirtein samana kuin edellisvuonna. Vuonna 2017 viljelyksessä oli noin 39 558 hehtaaria.