Arkistot kuukauden mukaan: elokuu 2018

Kesantojen ja muiden kasvustojen määräaikoja

Kesannot
Viher- ja sänkikesannot saa päättää kemiallisesti tai mekaanisesti 1.9. alkaen. Jos kesantopellolle kylvää nurmikasveja tai syksyllä kylvettäviä kasveja, ne voi päättää jo 15.7.

Lyhytaikaiset kunnostustoimenpiteet (mm. salaojitus, kalkitus, ojien kaivuu/perkkaus) ovat sallittu vain niiden vaatiman alan laajuudessa.

Niitto ei ole pakollinen joka vuosi, mutta pellon avoimena säilymisestä on joka tapauksessa huolehdittava.

Lisätietoa kesantopeltojen vaatimuksista

Luonnonhoitopeltonurmi
Luonnonhoitopeltonurmen voi päättää aikaisintaan toisen kasvukauden jälkeen 1.9 alkaen tai 15.7. alkaen, jos kasvusto päätetään syyskylvöisten kasvien kyvöä varten. Kasvinsuojeluaineiden käyttö on sallittua päättämisen yhteydessä.

Luonnonhoitopeltonurmen kasvusto on niitettävä joka toinen vuosi. Vaikeissa rikkakasvitilanteissa niitto on tehtävä vuosittain.

Lyhytaikaiset kunnostustoimenpiteet ovat mahdollista myös luonnonhoitopelloilla. Rikkoutunut tai tuhoutunut kasvusto on heti olosuhteiden salliessa toimenpiteen jälkeen kylvettävä uudelleen.

Viherlannoitusnurmi
Viherlannoitusnurmen voi päättää ennen syysviljan kylvöä. Jos seuraava viljelykasvi kylvetään keväällä, viherlannoitusnurmen saa päättää aikaisintaan 1.9. ja muokata aikaisintaan 1.10.

Kerääjäkasvi
Kerääjäkasvin voi päättää kasvinsuojeluaineilla aikaisintaan 15.9. Kasvuston voi muokata tai kyntää aikaisintaan 1.10.

Monimuotoisuuspellot
Maisema- ja riistapellot voi päättää aikaisintaan kylvöä seuraavana keväänä.

Saneerauskasvit
Saneerauskasvit saa muokata maahan aikaisintaan kahden kuukauden kuluttua kylvöstä. Saneerauskasvia ei saa päättää kemiallisesti.

Lisätietoa on Ympäristökorvauksen sitoumusehdoissa kohdassa ”lohkokohtaiset vaatimukset”

Viljelijän voimavaratesti

Viljelijän voimavaratesti on tarkoitettu kaikille maatalousyrittäjille. Testi auttaa löytämään asioita, jotka tuovat elämääsi voimavaroja ja asioita, jotka vievät niitä. Testin kysymykset käsittelevät hyvinvoinnin eri osa-alueita. Testin avulla voit myös löytää keinoja vaikuttaa itse tilanteeseesi.

Testin voit tehdä kännykällä, tabletilla tai tietokoneella. Sen tekeminen kestää noin kymmenen minuuttia. Vain sinä itse näet tuloksesi.

Testi on osa Melan hallinnoimaa Välitä viljelijästä-projektia. Testin on alun perin tehnyt MTK-Kaakkois-Suomen Virtaa viljelijälle -hanke.

Jos haluat, voit jättää testin kautta yhteystietosi oman maakuntasi projekti- tai hanketyöntekijälle, jolloin hän ottaa sinuun yhteyttä. Yhteystietojen jättäminen on vapaaehtoista. Keski-Pohjanmaalla yhteydenottopyynnöt ohjautuvat vain ja ainoastaan Myötätuulta tuottajalle -hankkeen vetäjälle Suvi Lempiälle.

Syksyn 2018 tukimaksut

Syksyn tukimaksut alkavat lokakuussa. Tarkkoja maksupäiviä ei ole vielä tiedossa. Alustavassa maksuaikataulussa ei ole oleellisia muutoksia viime vuodesta. Huom! Muista ilmoittaa maataloustoimistoon, jos tilinumero on vaihtunut.

Maksuaikataulu keskeisimpien tukien osalta:

Lokakuu
Luonnonhaittakorvauksen ennakko n.85 %
Luomun ennakko n.85 %

Marraskuu
Ympäristökorvauksen ennakko n.85 %
Eläinten hyvinvointikorvaus n.50 %
Luonnonhaittakorvauksen loppuosa n.15 %
Kansalliset hehtaarituet 100 %

Joulukuu
Perus- ja viherryttämistuki n.95 %
Nuoren viljelijän EU-tuki n.95 %
Peltokasvipalkkio n.95 %
EU:n nautapalkkio n.70 % (eläimet ajanjaksolta 1.1.- 15.9.)

Katso koko maksuaikatalu Mavin sivuilta.

Maississa on mahdollisuus

Ajantasalla -hanke järjestää Maississa on mahdollisuus -pellonpiennartilaisuuden Kannuksessa maanantaina 10.9. klo 12-15. Tilaisuus alkaa klo 12 Keski-Pohjanmaan ammattiopistolla Kannuksessa, Ollikkalankatu 3, Koivukartano.

Puheenvuorojen ja kahvitarjoilun jälkeen siirrytään läheiselle maissipellolle.

Tilaisuuteen tulee ilmoittautua viimeistään 6.9. tämän linkin kautta tai ritva.jaakkola(at)kpedu.fi  p. 044 7250 625.

Lisätietoa ja tarkempi ohjelma löytyy Ajantasalla -hankkeen sivuilta.

Maatalousalan Kiila-kuntoutus

Oulaisten Taukokankaalla on alkamassa syksyllä 2018 maatalousalalla työtä tekevien Kiila-kuntoutus. KIILA-kuntoutus on Kelan rahoittamaa työikäisten ammatillista kuntoutusta, jossa työhön ja omaan hyvinvointiin liittyvät asiat ovat keskiössä.

Kiila on ryhmämuotoista kuntoutusta, mutta siinä on mahdollisuus huomioida kuntoutujan yksilölliset tarpeet.  Kiila-kuntoutus on tarkoitettu työelämässä oleville, joiden tavoitteena on työkyvyn parantaminen ja tukeminen sekä työelämässä pysyminen.

Lisätietoja kurssiesitteestä tai p. 044 4794 764 marjo.heikkala(at)taukokangas.fi