Tukia maksuun

Vuoden 2018 kansallisten kotieläintukien loppuosien maksaminen aloitetaan 26.4.2019. Maksussa ovat: pohjoinen kotieläintuki, sika- ja siipikarjatalouden tuotannosta irroitettu tuki sekä uuhien ja kuttujen pohjoinen kotieläintuki.

Samassa yhteydessä maksetaan ennakko vuoden 2019 kansallisista kotieläintuista niille tiloille, jotka ovat ennakkoa hakeneet. Ennakko on 75% haetun tuen määrästä. Ennakkoa maksetaan pohjoisesta kotieläintuesta, sika- ja siipikarjatalouden tuotannosta irroitetusta tuesta sekä uuhien ja kuttujen pohjoisesta kotieläintuesta.

Tukihaku alkaa 29.4.

Vipu-palvelun päätukihaku avautuu 29.4. Tukihakemukset on jätettävä viimeistään 17.6.

Vipu-palveluun on tehty joitakin parannuksia, esimerkiksi karttaosio on uudistunut kokonaan. Nyt voi lisäksi ilmoittaa mm. yhteiskäyttöisen peruslohkon kasvulohkojen rajat.

Peruslohkoihin liittyvät muutokset (jaot, yhdistämiset, uusien lohkojen perustamiset) kannattaa tehdä hyvissä ajoin. Suositus, että nämä tehdään 10.5. mennessä.

Tukihaun ohjeet ja oppaat löytyvät Ruokaviraston nettisivuilta.

Tuenhakijan perusopas 2019
Päätukihaun tuet 2019
Tukihaun lomakkeet

VIPU_enemman_RGB.png

Maatalousyrittäjien työterveyshuollon keskusyksikkö

Työterveyslaitoksen Maatalousyrittäjien työterveyshuollon keskusyksikkö, Mytky, on julkaissut Työterveyspalvelujen ostajan oppaan maatalousyrittäjille. Oppaan avulla voi miettiä, mitä asioita työterveyshuollosta tarvitsee ja verrata palvelujen tuottajia.

Työterveyshuollon keskusyksikkö on tehnyt myös netissä toimivan Työn ja terveyden oma-arviointipalvelun maaseudun yrittäjille ja työntekijöille. Palvelun avulla voi itse arvioida työtä, työympäristöä, työmenetelmiä, terveyskäyttäytymistä sekä suojautumista työn vaaroja vastaan. Palvelusta saa palautteen hyvinvoinnista ja jaksamisesta.

Tuki-infot keväällä 2019

Ajantasalla-hanke järjestää seuraavat tuki-infot Keski-Pohjanmaalla:

Torstaina 11.4.2019 klo 10 – 13
Kaustinen ja Veteli (paikkana kunnantalot)

Tiistaina 16.4.2019 klo 12 – 15
Halsua, Lestijärvi, Perho, Toholampi, Ullava (paikkana kunnantalot)

Tiistaina 16.4. klo 18:30 Kannus, kaupungintalo
Huom! Kahvitarjoilu on ennen tilaisuuden alkua.

Tilaisuuksissa kerrataan ajankohtaisia tukiasioita sekä kuullaan valvonnan terveisiä ja tietoiskuja eri aiheista. Voit osallistua minkä kunnan tilaisuuteen vain. Tilaisuuksiin ei ole ennakkoilmoittautumista. Kahvitarjoilu.

Lisätietoa ja tarkemmat ohjelmat Ajantasalla -hankkeen sivuilla

Maataloustukien ABC-tilaisuudet

Ajantasalla-hanke järjestää myös kaksi tukikoulutusta, joissa paneudutaan perusteellisemmin maataloustukijärjestelmään.

To 2.5.2019 klo 10 -15 Veteli, kunnantalo
Pe 3.5.2019 klo 10 – 15 Kalajoki, Tapion Tupa

Ilmoittautuminen tilaisuuksiin on viimeistään 24.4. Lisätietoa, tarkempi ohjelma ja ilmoittautuminen Ajantasalla-hankkeen sivuilla tai ritva.jaakkola(at)kpedu.fi p.044-7250 625.
Ei osallistumismaksua, lounas ja kahvi omakustanteiset. Max. 30 hlöä/ tilaisuus.

EU-tukikoulutus 5.4.2019

Ajantasalla -hanke järjestää EU-tukikoulutuksen 5.4.2019 Kälviällä, Keski-Pohjanmaan kansanopistolla. Aiheena ovat mm. ajankohtaiset tukiasiat sekä EU:n uusi ohjelmakausi.

Tilaisuus alkaa kahvilla klo 9, ohjelma alkaa klo 9:30. Ei osallistumismaksua. Lounas ja kahvi omakustanteiset.

Ilmoittautuminen viimeistään 27.3. tästä linkistä tai ritva.jaakkola (at) kpedu.fi p. 044 7250 625.

Lisätietoa Ajantasalla hankkeen sivuilla

Huom! Kunnittaiset tuki-infot järjestetään huhtikuun puolivälissä. Seuraa ilmoittelua!

Oppaita on päivitetty

Täydentävien ehtojen opas on päivitetty vuodelle 2019. Täydentävät ehdot on laaja kokonaisuus ja niiden noudattaminen on useimpien viljelijätukien ehtoja. Edellisestä vuodesta tulleet muutokset ovat luettavissa kohdasta ”Uutta 2019”.
Täydentävien ehtojen opas 2019

Maataloustuotannon kirjaamisvaatimukset on myös päivitetty vuodelle 2019. Oppaaseen on koottu voimassa oleviin säädöksiin ja ohjeisiin perustuvat maataloustuotannon kirjaamisvaatimukset.
Maataloustuotannon kirjaamisvaatimukset 2019