Arkistot kuukauden mukaan: maaliskuu 2020

Hakuopas on julkaistu

Viljelijätukien vuoden 2020 hakuopas on julkaistu ruokavirasto.fi-sivustolla. Opas koostuu tuenhakijan perusoppaasta ja yksityiskohtaiset tukiehdot sisältävästä tukioppaasta. Hakuoppaan liitteissä on lisäksi hyödyllistä tietoa esimerkiksi hallinnan siirroista, tukitasoista ja kasvilajeista.

Merkittävimmät muutokset edelliseen vuoteen nähden on koottu oppaan lukujen alkuun. Oppaassa on lisäksi kaksi uutta lukua. Luvuissa kerrotaan viljelijätukien väärinkäytöksien seuraamuksista sekä poikkeuksellisten sääolosuhteiden vaikutuksista tukien hakuun ja tukiehtojen edellyttämiin viljelytoimenpiteisiin.

Viljelijätukien hakuopas (ruokavirasto.fi

Voit saada neuvontaa etäyhteydellä

Neuvo 2020 -neuvontakäynti voidaan toteuttaa myös sähköisen etäyhteyden kautta, esimerkiksi Whatsapp-videon tai Microsoft Teamsin avulla. Valitse neuvoja neuvojarekisteristä ja sovi neuvojan kanssa, miten neuvonta toteutetaan.

Voit saada Neuvo 2020 -neuvontaa 10 000 euron edestä tämän EU-rahoituskauden aikana. Maksettavaksesi jää vain arvonlisäveron osuus neuvonnasta.

Voit valtuuttaa neuvojan tekemään tukihakemuksen puolestasi Vipu-palvelussa. Katso ohjeet valtuuttamiseen videolta.

ruokavirasto.fi/neuvojarekisteri

Ilmoita ylivoimaisesta esteestä mahdollisimman nopeasti

Koronavirusepidemian vuoksi kannattaa pitää mielessä, miten voit toimia ylivoimaisen esteen ja poikkeuksellisen olosuhteen tilanteessa.

Jos sinua tai maatilaasi kohtaa ylivoimainen este tai poikkeuksellinen olosuhde, ilmoita asiasta 15 työpäivän kuluessa toimivaltaiselle viranomaiselle eli kuntasi maaseutuelinkeinoviranomaiselle tai ELY-keskukseen. Vain ilmoittamalla ylivoimaisesta esteestä voit säilyttää oikeutesi viljelijätukiin tai osaan niistä.

Ilmoitus kannattaa tehdä sähköpostitse. Jos postitat ilmoituksen, varmista puhelimitse, että ilmoitus on saapunut perille.  Liitä ilmoitukseen myös todisteet.

Vallitsevassa koronatilanteessa voit vedota ylivoimaiseen esteeseen esimerkiksi seuraavissa tapauksissa:

  • Luomusitoumuksesi edellyttämiä kursseja ei järjestetä. Ylivoimaisen esteen perusteella voit siirtää luomukurssin suorittamisen myöhempään ajankohtaan. Sitoumuksesta ei kuitenkaan makseta korvausta ennen kuin olet suorittanut sitoumuksen edellyttämän koulutuksen.
  • Kasvinsuojeluainetutkintojen koulutuksia tai kasvinsuojeluruiskun testaustilaisuuksia ei järjestetä. Ylivoimaisen esteen perusteella voit suorittaa koulutuksen ja testatauttaa ruiskun myöhemmin. Huomioi kuitenkin, että voit tehdä tutkinnon myös verkossa.
Lue lisää (ruokavirasto.fi