Arkistot kuukauden mukaan: heinäkuu 2019

Polku maaseudulle -hanke

Keski-Pohjanmaan ammattiopistolla on alkanut Polku maaseudulle -hanke. Hankkeen ideana on tehdä maaseutua ja maaseudun ammatteja ja yrityksiä tutuksi eri kouluasteiden oppilaille, opiskelijoille ja henkilökunnalle Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalla.

Hankkeen tavoitteena on lisätä maaseudun positiivista imagoa ja lisätä elinvoimaisuutta. Hankkeen konkreettinen tavoite on luoda koulu-, yritys- ja organisaatioverkosto ja yhdistys, joka jatkaisi toimintaa projektin loputtua. Tätä verkostoa varten kerätään maatilojen yhteystietoja, jotka haluaisivat olla mukana hankkeessa esim. vierailutiloina, tarjoamalla kesätyö- tai tet-paikkoja.

Alla oleven linkin kautta voit ilmaista kiinostuksen hankkeeseen. Kysely ei vielä sido mihinkään. Varsinaiset yhteistyösopimukset tehdään myöhemmin ja lopulliset päätökset osallisuudesta ja tukemisen muodoista päätetään vasta sitten.

Ilmoittautuminen Polku maaseudulle -hankkeen yhteistyökumppaniksi

Lisätietoja Keski-pohjanmaan ammattiopisto/ Polku maaseudulle -hanke: Tanja Känsäkoski p.040 807 3634 tai tanja.kansakoski@kpedu.fi

Esite hankkeesta

Kasvustojen päättämisajankohdat

Ole tarkkana kasvustojen päättämisajankohdissa. Ympäristösitoumuksen lohkokohtaisilla toimenpiteillä on eri pituisia säilyttämisaikoja.

Kesannot
Viher- ja sänkikesannot saa päättää kemiallisesti tai mekaanisesti 1.9. alkaen. Jos kesantopellolle kylvää nurmikasveja tai syksyllä kylvettäviä kasveja, ne voi päättää jo 15.7.

Suojavyöhykenurmi
Voi päättää sitoumuskauden loputtua eli aikaisintaan 1.5.2020.

Luonnonhoitopelto
Luonnonhoitopeltonurmen voi päättää aikaisintaan toisen kasvukauden jälkeen 1.9 alkaen tai 15.7. alkaen, jos kasvusto päätetään syyskylvöisten kasvien kyvöä varten. Kasvinsuojeluaineiden käyttö on sallittua päättämisen yhteydessä.

Viherlannoitusnurmi
Viherlannoitusnurmen voi päättää ennen syysviljan kylvöä. Jos seuraava viljelykasvi kylvetään keväällä, viherlannoitusnurmen saa päättää aikaisintaan 1.9. ja muokata aikaisintaan 1.10.

Kerääjäkasvi
Kerääjäkasvin voi päättää kasvinsuojeluaineilla aikaisintaan 15.9. Kasvuston voi muokata tai kyntää aikaisintaan 1.10.

Monimuotoisuuspellot
Maisema- ja riistapellot voi päättää aikaisintaan kylvöä seuraavana keväänä.

Saneerauskasvit
Saneerauskasvit saa muokata maahan aikaisintaan kahden kuukauden kuluttua kylvöstä. Saneerauskasvia ei saa päättää kemiallisesti.

Lisätietoa on Ympäristökorvauksen sitoumusehdoissa kohdassa ”lohkokohtaiset toimenpiteet”

Hukkakaura

Laki hukkakauran torjunnasta velvoittaa alueen haltijan ilmoittamaan  ja torjumaan hukkakauran.

Hukkakauran huomaa kasvustosta hyvin heinäkuun puolivälin jälkeen. Tarkkaile lohkoja hukkakauran varalta ja ilmoita maataloustoimistoon, jos löydät tai epäilet löytäneesi hukkakauraa lohkoilta, joita ei ole aikaisemmin ilmoitettu.

Saastunnan alkuvaiheessa kitkentä on hyvä torjuntakeino. Hukkakaurat kerätään juurineen muovipussiin ja poltetaan. Kitkentäkierroksia on tehtävä viikoin välein kaksi tai kolme kertaa.

Video hukkakauran tunnistamisesta

Hukkakauran tuntomerkit

Ollikkala -maaseutumessut

OLLIKKALA -maaseutumessut järjestetään 23. –  24.8.2019 Keski-Pohjanmaalla, Ollikalassa, Kannuksen koulutilalla.

Tule tutustumaan maaseudun monipuoliseen tulevaisuuteen ja mahdollisuuksiin!  Mukana on teknologiaa pellolta, navetasta ja metsästä sekä eläimiä, hyvinvointia ja maailman parasta ruuantuotantoa.

Lisätietoa messuista