Arkistot kuukauden mukaan: helmikuu 2023

Vipu-mobiili on viljelijän tärkeä työkalu

Viljelijän ja hallinnon välinen ajantasainen tiedonvaihto on tärkeää. Viljelijöiden apuna yhteydenpidossa on mobiilisovellus, Vipu-mobiili. Sovellus on jatkossa jokaisen tukia hakevan viljelijän työkalu.

Vipu-mobiili sisältää hyödyllisiä toimintoja, joiden avulla voit seurata tukiehtojen toteutumista kasvulohkoillasi ja suunnitella lohkoilla tehtäviä toimenpiteitä. Sovellus täydentää Vipu-palvelua, mutta ei korvaa sitä. Tuet haetaan edelleen Vipu-palvelussa, mutta Vipu-mobiilista saat nopeasti tiedon, jos hakemuksessasi havaitaan ristiriitoja satelliittikuviin verrattuna. Sovelluksen avulla voit ottaa kuvia lohkoista ja lähettää ne hallinnolle. 

Vipu-mobiilin voit ladata Google Play- tai App Store -sovelluskaupasta.

Lisätietoa Ruokaviraston sivuilta.

Alkuperäisrotueläinten kasvattamissopimus haettava viimeistään 2.3.2023

Voit tehdä kasvattamissopimuksen Suomen alkuperäisiin eläinlajeihin kuuluvista puhdasrotuisista eläimistä, jotka ovat saaneet puhdasrotuisia jälkeläisiä. Suomen alkuperäisrotuisia eläimiä ovat

  • itä-, länsi- ja pohjoissuomenkarja
  • suomenvuohi
  • suomenlammas, ahvenanmaanlammas ja kainuunharmaslammas
  • suomenhevonen
  • maatiaiskanat ja -kukot.

Alkuperäisrotueläinten kasvattamissopimus on yksivuotinen ympäristösopimus. 

Sopimusehdot Ruokaviraston sivuilla.

Pohjoinen kotieläintuki haettava viimeistään 2.3.2023

Voit saada pohjoista kotieläintukea, jos maatilasi talouskeskus sijaitsee C-alueella. Tukea maksetaan

  • koko C-alueella emolehmistä, sonneista (6kk – alle 20 kk ikäiset), teurashiehoista, uuhista ja kutuista.

Tukea ja tuen ennakkoa haetaan Vipu-palvelussa samaan aikaan. Hakuaika on 13.2.–2.3.2023.

Sinun on haettava jatkossa pohjoisia kotieläintukia vuosittain Vipu-palvelussa. Aiemmin tehdyt osallistumisilmoitukset ovat päättyneet vuoden 2022 lopussa. Et voi saada tukea, jos et hae tukea.

Lisää asiasta Ruokaviraston sivuilla.

Sika- ja siipikarjatalouden tuotannosta irrotettu tuki haettava viimeistään 2.3.2023

Tukea maksetaan koko maassa sika- ja siipikarjatalouden tuotannosta irrotettuna tukena: C-tukialueilla pohjoisena tukena.

Voit saada tukea, jos sinulla on hallinnassasi vahvistettu viitemäärä ja vähintään 5 hehtaaria maatalousmaata sekä sika- ja siipikarjaeläinyksiköitä niin, että 0,35 eläinyksikköä/maatalousmaahehtaari täyttyy. Vahvistetulla viitemäärällä tarkoitetaan sika- ja siipikarjatalouden tuotannosta irrotetun tuen käyttöönoton yhteydessä vahvistettua tilakohtaista yksikkömäärää.

Hae tukea ja tuen ennakkoa vuosittain Vipu-palvelussa kohdassa Kansallisen kotieläintukien haku. Hakuaika on 13.2.–2.3.2023.

Lisää asiasta Ruokaviraston sivuilla.

Ehdollisuus ja aktiiviviljelijän vaatimukset ovat tukien perusehtoja

Ehdollisuus korvaa aiemmat täydentävät ehdot ja viherryttämistuen. Ehdollisuuden vaatimusten tarkoituksena on esimerkiksi suojella vesistöjä, maaperää ja luonnon monimuotoisuutta.

Ehdollisuuden opas on julkaistu Ruokaviraston sivuilla. Melkein kaikkien viljelijätukien saamisen ehtona on se, että tuensaaja on aktiiviviljelijä eli harjoittaa vuosittain maataloustoimintaa.

Ehdollisuuden noudattaminen ja aktiiviviljelijän ehtojen täyttyminen ovat perusehtoja, joten niistä ei makseta tukea.