Kirjoittajan arkistot:Seija Klemola

Korjaa peltotukien hakemustasi tarvittaessa

Peltotukien haku on päättynyt. Voit korjata hakemustasi tarpeen mukaan Vipu-palvelussa. Tee korjaukset viimeistään 1.10.2025.

Huomioi, että hakemusta kannattaa korjata heti, jos huomaat virheen. Ajantasainen hakemus on oman etusi mukainen, sillä et voi korjata hakemustasi enää sen jälkeen, jos saat tiedon peltotukien valvonnasta.

Ruokaviraston sivuilla on ohjeita hakemuksen muuttamiseen.

Satelliittiseurannan selvityspyynnöistä

Tänä kesänä satelliittiseurannan selvityspyyntöjen aiheina ovat seuraavat tukiehdot:
Onko lohko maatalousmaata ja käytetäänkö sitä maataloustoimintaan?
– Onko kasvi se, joka lohkolle on ilmoitettu?
– Onko lohko niitetty tai laidunnettu ehtojen mukaisesti viimeistään 15.9.?
– Onko suojavyöhykkeiden ja turvepeltojen nurmien sato korjattu viimeistään 15.9.?
– Onko kasvusto säilytetty tai hoidettu ehtojen mukaisesti lohkoilla, joille on valittu ekojärjestelmätuen toimenpide?
– Onko Natura 2000 -alueella sijaitsevat pysyvät nurmet sekä ympäristökorvauksen turvepeltojoen nurmi -toimenpiteen alat säilytetty nurmipeitteisinä?
– Onko sängenpolttokieltoa noudatettu?

Näin vastaat selvityspyyntöön
Avaa Vipu-mobiili-sovellus. Avoimet tehtävät -osiosta näet, mitä lohkoa selvityspyyntö koskee.
Tee puuttuva työ tai korjaa peltotukien hakemustasi: peru lohkon tuet tai vaihda kasvi oikeaksi. Korjaukset hakemukseen kannattaa tehdä heti, kun saat selvityspyynnön.

Jos kasvi on oikea ja lohko hoidettu oikein, vastaa selvityspyyntöön Vipu-mobiililla ottamallasi valokuvalla. Kuvavastaus kannattaa lähettää heti, kun olet ottanut kuvan. 

Näin otat Vipu-mobiililla kuvan selvityspyyntöön

Mitä kannattaa kuvata Vipu-mobiililla ennakkoon?

Kuvan ottaminen ennakkoon kaikista lohkoista ei ole tarpeellista. Seuraavissa tapauksissa Vipu-mobiililla ennakkoon otetusta kuvasta voi kuitenkin olla hyötyä:

– Sinulla on lohkoja kauempana asuinpaikastasi. Ota kuva, kun olet lohkolla tekemässä toimenpiteitä.

Kun eläimet ovat laitumella. Erityisesti kuva kannattaa ottaa, jos eläimet eivät ole laitumella koko kesää.

– Jos olet ilmoittanut lohkolle monimuotoisuuskasvin (riista, niitty, peltolintu, pölyttäjä tai maisema), ensimmäisen vuoden kuminan, mansikan, syysviljan tai syysrapsin.

Ota valokuva, kun kasvi tai toimenpide on tunnistettavissa kuvasta. Kuvat tallentuvat Vipu-mobiilin Kuvat-osion galleriaan. Voit käyttää kuvia, jos saat myöhemmin kesällä selvityspyynnön. Kuva pitää ottaa lohkon sisältä. Näin otat kuvan.

Korjaa suojavyöhykkeen kasvusto

Niitä ja korjaa suojavyöhykkeen kasvusto viimeistään 15.9.
Suojavyöhykkeen korvaus peritään takaisin koko sitoumusajalta, jos lohkoa ei hoideta sitoumusehtojen mukaisesti koko sitoumuskautta. Takaisinperintä aiheutuu seuraavissa tilanteissa:

– jos vaihdat kasvin joksikin muuksi tai perut tuet lohkolta
– jos valvonnassa tai satelliittiseurannassa todetaan, että alaa ei ole hoidettu ehtojen mukaisesti (esimerkiksi satoa ei ole korjattu)
– jos et reagoi saamaasi satelliittiseurannan selvityspyyntöön mitenkään.

Kasvintuhoojien ja kasvitautien seuranta- ja tunnistussovellukset -toimenpiteestä

Jos valitsit em. ympäristökorvauksen toimenpiteen, käytä sovellusta, jolla voit tunnistaa rikkakasveja, kasvitauteja tai kasvintuhoojia sekä seurata tilasi kasvitauti- ja tuholaistilannetta kasvukauden aikana.

Voit käyttää sovellusta tietokoneella tai mobiililaitteella.
Apua sovelluksen valintaan saat viime vuonna järjestetyn webinaarin tallenteesta.

Sirppi-mobiilisovelluksesta on ilmestynyt versio, joka sisältää uusia ominaisuuksia. Kasvintuhoojahavaintojen teko tapahtuu samoin kuin aiemmin: mene pellolle ja ota valokuva Havainto-tapahtumaan. Sirppi liittää havaintoon paikan ja ajan. Voit katsoa kartalla muiden tekemiä julkisia havaintoja.
Jos tilaltasi pyydetään todistetta sovelluksen käytöstä, voit ottaa Sirpistä Täsmähavainnot-tulosteen ja välittää sen hallinnolle. Vaihtoehtoisesti voit ottaa ruudulta kuvankaappauksia.

Suojakaistan hoito

Suojakaistalla ei saa käyttää kasvinsuojeluaineita eikä lannoitteita. Vaikeissa rikkakasvitilanteissa voidaan käyttää kasvinsuojeluaineita sen käyttörajoitusten mukaisesti pesäketorjuntana. Lupa tule pyytää kasvinsuojeluaineiden käyttöön ELY-keskuksesta lomakkeella 443. Pohjanmaan ELY-keskuksen alueella hakemus lähetetään sähköisesti valvonta.pohjanmaa@ely-keskus.fi osoitteeseen. 

Vaikea rikkakasvitilanne tarkoittaa esimerkiksi sitä, että lohkolla esiintyy laajamittaisesti helposti leviäviä rikkakasveja, hukkakauraa, persianjättiputkea, armenianjättiputkea, keltamajavankaalia, alaskanlupiinia, hamppuvillakkoa, tarhatatarta, japanintatarta, sahalinintatarta, kanadanvesiruttoa, komealupiinia, kurtturuusua tai lännenpalsamia. 

Muut rikkakasviesiintymät suojakaistalla voidaan torjua niittämällä kasvusto jo varhaisessa vaiheessa kesällä.