Ilmoita ylivoimaisesta esteestä mahdollisimman nopeasti

Koronavirusepidemian vuoksi kannattaa pitää mielessä, miten voit toimia ylivoimaisen esteen ja poikkeuksellisen olosuhteen tilanteessa.

Jos sinua tai maatilaasi kohtaa ylivoimainen este tai poikkeuksellinen olosuhde, ilmoita asiasta 15 työpäivän kuluessa toimivaltaiselle viranomaiselle eli kuntasi maaseutuelinkeinoviranomaiselle tai ELY-keskukseen. Vain ilmoittamalla ylivoimaisesta esteestä voit säilyttää oikeutesi viljelijätukiin tai osaan niistä.

Ilmoitus kannattaa tehdä sähköpostitse. Jos postitat ilmoituksen, varmista puhelimitse, että ilmoitus on saapunut perille.  Liitä ilmoitukseen myös todisteet.

Vallitsevassa koronatilanteessa voit vedota ylivoimaiseen esteeseen esimerkiksi seuraavissa tapauksissa:

  • Luomusitoumuksesi edellyttämiä kursseja ei järjestetä. Ylivoimaisen esteen perusteella voit siirtää luomukurssin suorittamisen myöhempään ajankohtaan. Sitoumuksesta ei kuitenkaan makseta korvausta ennen kuin olet suorittanut sitoumuksen edellyttämän koulutuksen.
  • Kasvinsuojeluainetutkintojen koulutuksia tai kasvinsuojeluruiskun testaustilaisuuksia ei järjestetä. Ylivoimaisen esteen perusteella voit suorittaa koulutuksen ja testatauttaa ruiskun myöhemmin. Huomioi kuitenkin, että voit tehdä tutkinnon myös verkossa.
Lue lisää (ruokavirasto.fi